C A Empirljus

34 kr

C A Empirljus är ett räfflat elegant supéljus. Tack vare ljusets räfflor bildas en dekorativ krona av stearin runt veken.

Höjd: 40 cm – brinntid ca 10 timmar

Slut i lager

Artikelnr: SBAEmpir Kategorier: , , , , Etikett:

C A Empirljus är ett räfflat elegant supéljus. Tack vare ljusets räfflor bildas en dekorativ krona av stearin runt veken.

Höjd: 40 cm – brinntid ca 10 timmar

C A Empirljus är tillverkade av 100% rent stearin; en förnyelsebar råvara som klassas som miljöprodukt. Ljusvekarna består av platt treflätad behandlad bomull för bästa lys- och brinnegenskaper.

Ljusen gjuts traditionellt för hand i industritillverkade originalformar från 1930-talet. Varje stearinljus i sortimentet är unikt i och med att de gjuts för hand och avslutningsvis bearbetas manuellt. Variationer i utseendet mellan ljusen kan därmed förekomma.

Gjutformarna till supéljusen kommer ursprungligen från Elfströms Tekniska Fabrik i Gävle (1912-1980). C A Empirljus är tillägnade fabrikens grundare Carl Abraham Elfström (1876-1947) och hans hustru Heldina (1881-1968).

Hos leverantören Svenska Bruksljus kan du se hela sortementet.
Maila mig om du har någon fråga.

  • C A Empirljus gjuts i industritillverkade originalformar från 1930-talet.
  • 60st gjutformar är fast placerade med spetsen nedåt i en specialgjord ställning byggt av dubbelmantlat järn.
  • Vekarna träs igenom formarma med specialverktyg och fästs i båda ändar av särskilda hållare.
  • Innan gjutningen: formarna värms upp av cirkulerande varmt vatten i den dubbelmantlade ställningen till 50°C. Vattentemperaturen regleras med hjälp av automatstyrning.
  • Smält flytande stearin 58ºC hälls i formarna.
  • När ljusen svalnat något bildas en tunn stearinskorpa med fördjupning. I dagsläget sticks ett hål genom skorpan och nytt stearin fylls på; detta för att minimera hålrum inuti stearinljusen.
  • Ljusen plockas upp ur formarna då de stelnat och svalnat något. Med hjälp av ett mekaniskt reglage trycks samtliga 60st ljus upp ur formarna ca 7 cm så att de lätt därefter kan tas upp.
  • Avslutningvis bearbetas ljusen för hand. Ljusen sågas till 40cm och nedersta delen smälts av samt konas.
Vikt 0,1 kg
Dimensioner 2 × 2 × 40 cm

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Bli först med att recensera ”C A Empirljus”

Du kanske också gillar …